فهرست :
گرافیک چیست؟
گرافیک حیطهای از هنرهای تجسمی است که دارای کاربردهای متنوع و گستردهای است . گرافیک یا به عبارت کاملتر طراحی گرافیک ( Graphic design) ، بکارگیری تکنیکهای مختلف خلق آثار دوبعدی بر روی سطوح مختلف نظیر کاغذ ، دیوار ، بوم ، فلز ، چوب ، پارچه ، پلاستیک ، نمایشگر رایانه ، سنگ و … است که در جهت رساندن پیامی خاص به بیننده انجام بپذیرد . از جملهٔ این تکنیک ها میتوان به : عکاسی ، اچینگ ، نقاشی و روش های مختلف چاپ اشاره نمود . در هنر طراحی گرافیک از عکس ، تکنیکهای مختلف طراحی ( مداد ، کنته ، ذغال ، پاستل گچی ، پاستل روغنی ، قلم و مرکب ، مداد رنگی ) ، تکنیک های مختلف نقاشی ( رنگ و روغن ، آبرنگ ، گواش ، رنگهای آکریلیک ) ، کلاژ ، انواع روش های چاپ دستی ( سیلک اسکرین و باتیک ) و هرنوع روش خلق تصویر استفاده میشود.
واژه گرافیک ریشهای یونانی دارد و ارتباط با نقاشی ، رنگآمیزی و نوشتن را بیان میکند . به بیان کلی ، گرافیک به تصاویر بصری یا طراحی بر روی سطوحی همچون دیوار ، بوم ، کاغذ ، سنگ و مواردی از این دسته میگویند . از گرافیکها برای ارائه اطلاعات ، تصویرسازی و سرگرمی بهره میبرند . در کاربردهای امروزی ، گرافیک در شاخههای مختلفی از نوشتار تا نرمافزارهای تخصصی مورد استفاده قرار میگیرد .
حیطههای مختلف در طراحی گرافیک :
- ارتباط بصری ( Visual communication ) : طراحی پوستر ، طراحی جلد ، طراحی علامت ( Sign ) ، طراحی نشان ( Logo ) ، طراحی حروف ، طراحی آگهی تبلیغاتی ، صفحه آرایی برای کتاب و نشریه ، طراحی صفحات وب ، طراحی چاپ برای بستهبندی
- تصویرسازی ( Illustration ) : تصویرسازی برای کتاب های کودک، کتاب های علمی و آموزشی – تصویرسازی برای نشریات – طراحی نقشه
زیر شاخه های گرافیک در دانشگاه علمی کاربردی
- رشته کارشناسی حرفه ای گرافیک – گرافیک تزئینی و محیطی : در حال حاضر رشته گرافیک به عنوان یکی از مهم ترین عناصر و عوامل نشر دانش فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی و همین طور پیام رسانی و تبلیغ در جامعه به کار می رود . از جمله زیر شاخه های گرافیک در دانشگاه های علمی کاربردی می توان از گرایش گرافیک تزئینی و محیطی یاد کرد .
دانش آموختگان این گرایش از رشته گرافیک می توانند در فعالیت های تبلیغاتی و تجاری فعالیت داشته باشند و هنر خود را در این زمینه ها نشان دهند .رشته گرافیک تزئینی و محیطی نقش زیادی در ایجاد فضایی دلنشین و مطلوب برای تمامی افراد جامعه دارد .در واقع ، با خواندن این گرایش از رشته گرافیک در دانشگاه علمی کاربردی می توان به انسجام و نظم بخشیدن به فضاهای شهری و همین طور زیباسازی فضای هر یک از شهرها کمک شایان توجهی کرد .اگر نگاهی به نقاشی های دیواری روی فروشگاه ها ، کوچه ها و خیابان ها بیندازید متوجه می شوید که همه این ها حاصل هنرنمایی دانش آموخته های گرایش تزئینی و محیطی از رشته گرافیک است .
- رشته کارشناسی حرفه ای گرافیک – تصویر سازی : گرایش تصویر سازی به عنوان یکی از جذاب ترین و بهترین زیر شاخه های گرافیک شناخته می شود .
در واقع ، کار اصلی فرد دانش آموخته این رشته تحصیلی پیاده سازی یک ایده جذاب در قالب تصویر و نقاشی است .
البته این دیگر هنر گرافیست است که این ایده را به چه شکل نشان دهد تا پیام اصلی را به مخاطب به راحتی بدهد .
- رشته کارشناسی حرفه ای گرافیک – چاپ و بسته بندی : گرایش چاپ و بسته بندی از جمله بهترین و جذاب ترین گرایش های رشته گرافیک در دانشگاه های علمی کاربردی به شمار می رود .
از میان دروس گنجانده شده در این گرایش از رشته گرافیک می توان از تاریخ گرافیک ، اصول و فنون مذاکره ، چاپ دستی ، طراحی پایه ، آشنایی با نقوش سنتی ، طراحی چاپ و لیتوگرافی و کارگاه صفحه آرایی یاد کرد.
- رشته کارشناسی حرفه ای گرافیک – گرایش پوستر و نشانه : از دیگر گرایش های رشته گرافیک می توان به گرایش پوستر و نشانه اشاره کرد . گرایشی که طرفداران خاص خودش را در میان علاقمندان به رشته گرافیک دارد . دروس متنوع زیادی در این گرایش گنجانده شده اند که از میان آن ها می توان از صفحه آرایی ، عکاسی در گرافیک ، رسانه و مخاطب شناسی ، اطلاع رسانی تصویری ، مبانی گرافیک ، مبانی رنگ ، مدیریت مراکز و سازمان های هنری و غیره یاد کرد .
توجه داشته باشید که قبل از انتخاب این گرایش از رشته گرافیک با بازار کار این رشته تحصیلی و همین طور دانشگاه های علمی کاربردی پذیرنده آن آشنایی کافی و لازم را بدست آورید .
اسامی دانشگاه های گرافیک و هنر کل کشور
- پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران
- دانشکده هنر و معماری دانشگاه تربیت مدرس
- دانشگاه هنر تهران
- دانشکده هنر دانشگاه الزهرا
- دانشکده هنر و معماری دانشگاه مازندران
- دانشکده هنر دانشگاه آزاد اسلامی یزد
- دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز
- دانشکده هنر نیشابور دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشکده صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
- دانشکده هنر شوشتر دانشگاه شهید چمران
اسامی آموزشگاه های گرافیک و هنر شیراز
- آموزشگاه هنر های تجسمی ماهتاب
- آموزشگاه آزاد هنری ریتون
- آموزشگاه نقاشی هنرمندان
- آموزشگاه هنرهای تجسمی آوینا شیراز
- آموزشگاه نقاشی بصیری شیراز
- آموزشگاه نقاشی قلم مو شیراز
- آموزشگاه هنرهای تجسمی یگانه شیراز
- آموزشگاه نقاشی کاردک شیراز
- کلاس نقاشی ارژنگ شیراز
- آموزشگاه هنری آپادانا