مسجد نصیرالملک

مسجد نصیرالملک

مسجد نصیرالملک ، معروف به مسجد صورتی یکی از زیباترین و باشکوه ترین مساجد تاریخی ایران است . اگرچه ازنظر وسعت در قیاس با مسجد وکیل و یا مسجد جامع نو ازوسعت چندانی برخوردار نیست اما معماری مسجد آن را در نهایت ظرافت ساخته است و می توان آن را شاهکار معماری به ویژه کاشی کاری دانست .
مسجد نصیرالملک در محله گودعربان و خیابان لطفعلی خان زند و در نزدیکی مسجد شاهچراغ مشهور قراردارد . این مسجد که از بناهای دوران قاجار است در سال ۱۲۹۳قمری توسط حسنعلی نصیرالملک ساخته شد . مدت ساخت آن حدود ۱۲ سال و از سال ۱۲۹۳ تا ۱۳۰۵ شمسی به طول انجامیده است . مسجد نصیرالملک از نظر کاشی کاری و مقرنس کاری از زیباترین مساجد ایران است . مسجد دارای صحن وسیعی می باشد که در سمت شمال آن قرار دارد در ورودی دارای طاق نمایی بزرگ است ، که سقف آن با کاشی های رنگارنگ مزین گشته است . مسجد دارای دو شبستان شرقی و غربی است . شبستان غربی که پوشش آجری دارد و بیشتر روی آن کار شده و زیباتر است . طاق این شبستان روی ستون ها سنگی و با طرح مارپیچ روی آن در دو ردیف شش تایی و به تعداد ۱۲عدد به نیت ۱۲امام قرار گرفته است . این شبستان دارای ۷ درگاه است که آن را با ۷ در چوبی با شیشه های رنگارنگ به صحن مسجد مرتبط میکند .
سنگ تراشی و تزیین این شبستان الهام گرفته شده از مسجد وکیل شیراز است . طاق و دیوارهای این شبستان با کاشی کاری های زیبا تزیین شده است . کف آن با کاشی های فیروزه ای و سقف آن با نقش گل و بوته و آیات قرآنی مزین گشته است . این شبستان در واقع شبستان تابستانه محسوب می شود . مسجد دارای دو ایوان شمالی و جنوبی است که شبیه هم نیستند و ایوان شمالی زیباتر از ایوان جنوبی است .
ایوان شمالی دارای۳ نیم طاق در ۳ طرف است و از سمت چهارم به صحن راه دارد . این ایوان دارای۴ غرفه است و سقف میانی آن با مقرنس کاری و کاسه سازی پنج کاسه مزین شده است . ایوان جنوبی نیز دارای دو گلدسته است و در حیاط آن نیز حوضی مستطیل شکل و سنگی با فواره وجود دارد . در سمت شمالی مسجد طاق نمایی به نام طاق مروارید وجود دارد که تمام سقف داخل و بیرون آن کاشی کاری رنگارنگ شده است و روی آن آیات قرآنی نوشته شده است . در دو طرف این طاق نما دو طاق کوچک تر نیز وجود دارد در سمت جنوب نیز طاقی وجود دارد که ارتفاعش کمتر از طاق مروارید است و تمام سطح بیرونی و داخلی آن کاشی کاری شده و سقف آن نیز مانند طاق شمالی مقرنس کاری شده است . روی آن نیز دو گلدسته وجود دارد که در ورودی این دو گلدسته دو طاق نمای کوچکتر در دو طرف طاق اصلی وجود دارد . شبستان شرقی که به زیبایی شبستان غربی نیست . شبستان زمستانه به حساب می آید . دارای هفت ستون بدون طرح و ساده است و در یک ردیف در وسط قرار گرفته اند در جلوی شبستان شرقی ایوانی قرار گرفته که با هشت طاق نما از حیاط مجزا گشته است در آن شبستان دری وجود دارد که به یک چاه آب گشوده می شود . همچنین در این مکان یک حوضچه و یک دالان نیز موجود است . هر دو شبستان برخلاف معمول به خاطر جهت گیری ساختمان قبله در امتداد محور قبله واقع شده اند .

✔️ پیشنهاد مقاله مرتبط :  باغ عفیف آباد ( باغ گلشن )

آدرس ، مختصات ، موقعیت و لوکیشن مسجد نصیرالملک

جهت مشاهده موقعیت و مکان یابی مسجد نصیرالملک در گوگل مپ اینجا کلیک کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

بله
خیر
از ارسال بازخورد شما برای ارتقای کیفیت مطالب سپاسگزاریم 🌹🙏
  • اپراتور شماره 2 چاپ و تبلیغات سرویس های طلایی
  • 15 خرداد 1403
  • 240 بازدید
  • بروزرسانی : 5 تیر 1403

اشتراک گذاری :  |   |   |   |   |   | 
×