روز جهانی حقوق حیوانات (به انگلیسی: World Animal Day) روز جهانی حیوانات در سال ۱۹۳۱ در کنوانسیون زیست شناسان در فلورانس و به منظور شناساندن گونههای در خطر انقراض در نظر گرفته شد. به این دلیل برای چنین روزی انتخاب شد که روز عید مقدّس سنت فرانسیس اسیسی قدّیس حامی حیوانات بود. روز جهانی حقوق حیوانات در حال حاضر فراتر از یک جشن مسیحی است و توسط دوستداران حیوانات از همه اعتقادات، ملیتها و نگرشها جشن گرفته میشود. در کلیساها و فضاهای عمومی شهرها، مراسم دعا برای حیوانات تدارک دیده میشود؛ پناهگاههای حیوانات در این روز به درآمدزایی و جذب کمکهای مردمی اقدام میکنند و در مدارس تکالیف و پروژههای خاص مرتبط با حیوانات انجام میشود. افراد و گروههای دوستانه یا همکار نیز با کمک مالی یا به عهده گرفتن هزینه یک حیوان سرپناه، این روز را گرامی میدارند.
از چه تاریخی روز جهانی حقوق حیوانات به تقویم اضافه شد؟
روز جهانی حقوق حیوانات برای نخستین بار از سوی هاینریش تسیمرمان ، نویسنده آلمانی و ناشر نشریه «مرد و سگ» سازماندهی شد. او نخستین روز جهانی حیوانات را در ۲۴ مارس سال ۱۹۲۵ در سالن اسپرتپالاس در شهر برلین آلمان برگزار کرد که بیش از پنج هزار نفر در این مراسم شرکت کرده بودند.
این رویداد در اصل برای روز ۴ اکتبر برابر با روز جشن سنت فرانسیس ، قدیس آسیسی ، عاشق طبیعت و قدیس حامی حیوانات و محیط زیست برنامهریزی شده بود اما به خاطر اینکه سالن برگزاری در آن روز قابل دسترس نبود، در ۲۴ مارس برگزار شد. در سال ۱۹۲۹ این رویداد برای نخستین بار به روز ۴ اکتبر منتقل شد. هاینریش تسیمرمان هر سال به طور خستگیناپذیری برای ترویج روز جهانی حیوانات تلاش میکرد تا اینکه سرانجام در ماه می سال ۱۹۳۱ در کنگره بینالمللی حفاظت از حیوانات در فلورانس ایتالیا طرح پیشنهادی خود را برای نامگذاری ۴ اکتبر به عنوان روز جهانی حیوانات ارائه داد که با اتفاق آرا پذیرفته و به عنوان یک قطعنامه پذیرفته شد.